DÜŞ! Bahçelerimiz ve biz. Farkındalığın ne kadar yüksekse o kadar çiçek açar çimenlerin-düşlerin. Körpe fidanlar, yıllanmış ağaçların gölgesinden uzakta büyürken, genişleyen gölgelerin sakladığı gizem dolu hallerle gün ışığına çıkarılacakları günü beklerler. Dururlar. Bir söz, belki bir eylemle harekete geçen zihin, karanlıklarla saklı-bezeli her bahçede bulunması kuvvetle muhtemel çukurları, kuytuları görür olur. Bir patika ansızın yok olur. Gören göz değildir. Sen değil. Bozulan ezberlerin ancak şimdi izin verdiğince görmek yorar seni. Eskirler. Daha önceleri nasıl da bu gerçeği görmediğine boşuna hayıflanırsın. Bilmediğini algılayabilmek bu koşullarda mümkün değilken, yeni tanımlar üretmenin arzusuyla saçmalarsın. Ahh, rutin! Alışkanlıkla elde ettiğin becerin. Tek gözünün yarım yamalak gördüğünü kabul et artık. Odaklanamadığın, hedefini ıskalayan elin utancıyla nasıl örtebilirsin ki kızaran yüzünü? Ne kadar kavruk da olsa ve soluk, hatta çirkin –bir çiçek ne kadar çirkin olabilirse- bu çiçekler senin, bahçende varlığını yeni keşfettiğin bu kör kuyu taklitçisi, görmeyen gözünün yerini tutacak yeni-gören çukur senin. DÜŞERSİN !..
Jean-Paul Sartre diyor ki; " O kitabı masanın üzerine bırakmakta sonuna kadar özgürsün. Ama kitabı açacak olursan, bunun sorumluluğunu da yükleniyorsun demektir."
Ben açtım bile..Hayatın başladığı yere.
Tanrıların iki eli varmış. Biri hep vermiş, diğeri amansız bir hırsızmış.
En güzel günlerimiz: Henüz yaşamadıklarımız.
Seni düşünmek güzel şey, ümitli şey. Dünyanın en güzel sesinden en güzel şarkıyı dinlemek gibi bir şey. Fakat artık ümit yetmiyor bana, ben artık şarkı dinlemek değil, şarkı söylemek istiyorum.
Tarih yazmak, tarih yapmak kadar önemlidir ( Atatürk )
TÜRKLER BELGESELİ Yazan-Yorumlayan : Mehmet Atay / Müzik: Can Atilla / Yönetmen: Semih Taytak
dört koldan oynanıp biten domino taşları gibidir arasta
Ustam: Ocağı söndür dedi. ( A. Çuhacı )
son ocak
Sönmeden yurdumun üstünde tüten en son ocak
3. Ankara Film Festivali Kısa Film ( 16 mm. ) Büyük Ödülü
Hadi kapını kilitledin.Bir sokağı, bir kenti kilitle de görelim bakalım...
2. Ulusal Kısa Film Yarışması ( 16 mm.) Büyük Ödülü
Sivil toplumun bütün unsurlarını gerçekleşmesi zorunluluğunu ve bunun önemli bir boyutu olarak Belgesel Sinema’ nın önemini ve vazgeçilmezliğini özveriyle savunur..
Toplumsal bellek boşluklarının doldurulmasını, kültürel sürekliliğin sağlanmasını ve doğaya sahip çıkılmasını varoluşun temel gerekçelerinden sayar.
...
Tüm zamanlara tanıklığın, yaşama bilgi ve yaratıcılıkla müdahale etmenin beraberinde geleceğin tasarımını oluşturacağına, bunun da Belgesel Sinema’nın kurumsallaşmasıyla ivme kazanacağına inanır.
...
İnsan ve yaşama özne olarak bakar, bütün evrensel değerlerin, insanlığın ortak mirası olduğunu kabul eder ve bu mirasa sahip olmanın toplumların iç hesaplaşmalarıyla kendilerini tanımalarından geçtiğini ileri sürerek Belgesel Sinema’nın ayrıcalığını savunur.
...
Her alanda önce estetik kaygısını güderek, bütün yüzleri ile gerçeği tanımlamayı ve yine de düş kurmaktan korkmamayı, düş dünyasını olabildiğince ve alabildiğince büyük tutmayı önerir.
...
Toplumsal kimlik ve gelişmişlik adına kendi etiğini yaşamanın önemine inanan, kendi özgürlük alanını tanımlamış; düşünme, yaratma, ifade etme ve özünde üretme gibi kavramlara sahip çıkan, yaşamı kendi sözcükleriyle açıklamaya çalışan yürekli beyinlerin önleri açıldıkça, dünyanın daha yaşanılır olacağını bilir.<
Yunus gibi de olmuyor ! Budha gibi de olmuyor ! Sokrates gibi de olmuyor ! Robenson gibi de olmuyor ! ... Yaptıklarımı topluyorum hiç çıkıyor Yapamadıklarımı topluyorum çok çıkıyor. ... Diyelim, kaçıyorum kendimden Gölgem bırakmıyor. ... Ayna da, cam da kumdan yapılır Ayna, bencildir, kendini gösterir Cam, kendinden başka herkesi gösterir. ... Ne çok yırttım Ne çok yapıştırdım seni - Acıdı mı bir yerlerin ?
(“Üç Renk: Mavi” hakkında) “Aslında sevgi ve özgürlük birbirine aykırı anlamlar içeriyor. Eğer birisi severse, birinin özgürlüğünü kısıtlar. Bir kadını severseniz, hayatınızı yaşar ve bilmediğiniz yönlerinizi sevdiğiniz kadının gözünden öğrenirsiniz. Özgürlüğü kısıtlayan birçok örnek var: bir köpek, bir araba, bir televizyon… filozofi yapmak istemiyorum ancak bu örneklerle insanlar özgürlük fikrini düşünmeye başlayabilirler. İşte bizim yapmak istediğimiz şeyin hikayesi de bu.”
“Sinema hiçbir şeyi değiştiremez; ama insanların birçok şeyi anlamalarını sağlar. Dünyayı değiştirecek olan şey filmler değil, o filmleri izleyen insanlardır.”
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder